Kelovartijain historiaa
Kelovartijat sai alkunsa Tapiolan vilkkaan rakentamisen aikoina 1960-luvulla. Vuonna 1961 keväällä perustettiinkin sekä Kelovartijat, että Kelotytöt. Itse toiminta alkoi vasta syksyllä. Lippukunnat kokoontuivat aluksi Kelohongantiellä, mistä juurtaa lippukuntien nimet. Myöhemmin toiminta siirtyi Tapiolan kirkon alakerrassa sijaitsevalle kololle, missä toiminta vielä tänäkin päivänä jatkuu.
Kelovartijat ovat aina harrastaneet ahkerasti retkeilyä. Viikonloppuretkillä lippukuntalaiset ovat käyneet eräretkillä enimmäkseen lähiympäristön maastoissa, varsinkin Nuuksiossa, sekä eri lippukuntien ja järjestöjen (kuten EPT ja PäPa) kämpillä. Kämppätilanne helpottui vuonna 1987 kun lippukunta sai käyttöönsä oman kämpän (Eden) yhdessä Hakasiskojen kanssa Nuuksion Kattilajärven maastoon. Eden on ollutkin sen jälkeen lähes joka viikonloppu käytössä. Kämpän yhteyteen rakennettiin sauna 2000-luvun alussa tarjoten hyvän tukikohdan retkille. Hakasiskojen osa on sittemmin siirtynyt sisarlippukunta Kelotytöille.
Kilpailuihin Kelovartijat ovat osallistuneet vuosien varrella vaihtelevalla menestyksellä. Välillä piti jopa varoa voittamasta Espoon Punasta (Punkku), koska takavuosina voitosta seurasi automaattisesti seuraavan vuoden kisan järjestelyvastuu. Siitä huolimatta lippukuntalaiset ovat aina osallistuneet aktiivisesti myös eri kilpailujen järjestelyihin, kuten erilaisten partiopiirin (PäPa) kilpailujen sekä edellä mainitun Espoon Punasen.
Veneily-/meripartiotoimintaa lippukunnassa on harrastettu vuodesta 1971 kannatusyhdistyksen hankittua veneen lippukunnan käyttöön.
Kelovartijat on aina ollut joustavasti toimiva ja kompaktin kokoinen lippukunta jäsenmäärän ollessa 60 ja 100 välillä. Tällä hetkellä (2022 lopussa) meitä on karvan verran yli 70.
Lippukunnan taustalla on alusta alkaen ollut vanhempainneuvosto ja kannatusyhdistys sekä alkuaikoina myös äitikerho, jonka ponnistusten ansiosta Kevan upea lippu aikanaan saatiin – nykyään kannatusyhdistys. Kelovartijain Kannatusyhdistys on tukenut lippukuntaa sekä järjestämällä toimintaa että taloudellisesti ja henkisesti. Kannatusyhdistys on järjestänyt säännöllisesti lippukunnan kanssa toimintapäivän/-tapahtuman, jolloin myös lippukuntalaisten vanhemmat saavat osallistua partiotoimintaan. Erityisen suosittuja olivat 90-luvun vaihteessa järjestetyt kilpailut, joissa lippukuntalaiset ja vanhemmat mittelivät partiotaitojaan. Kannatusyhdistyksen ansiosta lippukunnalla on käytössään sekä partiokämppä Eden että purjevene St. Olga.